Hlavním kuchařem je v naší rodině můj táta. Silvestr je pro něj velká událost. Vše začíná návštěvou trhu a výběrem čerstvého masa a ryb. Táta obvykle nevaří tradiční ukrajinská jídla. Upřednostňuje kombinaci kuchyní různých zemí a národů z celého světa.
Na Silvestra na Ukrajině tradičně připravujeme bohatě prostřený stůl s mnoha lahůdkami. Naše silvestrovské menu zahrnuje kachnu s jablky, Olivier salát, forshmak, mnoho sýrových a masových pochutin, aspik a vánoční pečivo. V klasickém receptu na Olivier salát najdete vařené brambory, mrkev, uzeninu, okurky, vajíčka a majonézu. Každá rodina připravuje tento salát jinak – někteří s kuřecím masem nebo s krkem raka, zatímco jiní s tuňákem nebo křepelčími vejci. V mé rodině se Olivier salát nejčastěji připravuje s krky z raka a majonézu si děláme vždy sami. Jako hlavní chod obvykle bývá kachna, kterou můj táta peče 3 hodiny spolu se zelenými jablky nebo kdoulemi. Forshmak je jakási forma umění – každý rok moji rodiče experimentují a zkoušejí nové recepty.
A co dezert? Moje Rodina si nikdy sama nepekla sladké pečivo, i když v jiných rodinách se často objevuje vánoční kalach nebo babka. Vzhledem k tomu, že je Oděsa ovlivněna mnoha kulturami, místní pekárny a cukrárny začaly před asi 5 až 7 lety péct panettone a štolu. Panettone je tradiční italský vánoční chléb a štola zase klasické německé vánoční pečivo se sušeným ovocem.
Co ještě nesmí chybět na silvestrovském stole naší rodiny? Sendviče s červeným kaviárem a tlustou vrstvou másla! Tato tradice pochází ze sovětských časů, mnohé rodiny se však bez těchto sendvičů a skleničky šampaňského na Silvestra neobejdou. V 23:50 všechny ukrajinské rodiny zapnou televizi a sledují projev prezidenta Ukrajiny. Poté si popřejí vše nejlepší a přesně o půlnoci si připíjí.
Chcete se dozvědět více o českých svátečních jídlech? Přečtěte si recenze oblíbených vánočních pokrmů našich redaktorů.