Co můžete ochutnat z oděské kuchyně?
Cestu po ukrajinských regionech začneme Oděsou, mým rodným městem, které se nachází na jihu Ukrajiny. Žije zde mnoho národnostních menšin, proto v této části země narazíte na symbiózu židovské, bulharské či arménské kuchyně. Oděská kuchyně je také ovlivněná rybolovem, protože město leží na pobřeží Černého moře. Dvě proslulá oděská jídla jsou smažený ryba whitebait a forshmark.
Pro čerstvou rybu chodí Oděsané vždy na trh. Při přípravě smažené ryby whitebait musí být trpěliví – jedná se o časově náročné jídlo, jelikož se musí ryba zevnitř vyčistit. Rybí filé se následně obalí ve vajíčku, mouce a osmaží na velkém množství oleje. Nenajdete jídlo, které je pro Oděsu typičtější než toto.
Co je forshmak? Je to předkrm z čerstvého dunajského sledě, najemno nakrájeného zeleného jablka a spousty másla. Každý kuchař může do receptu přidat přísady podle své chuti. Hlavním společným bodem všech receptů je podávání forshmaku s tmavě hnědým kváskovým žitným chlebem. Zde je recept od jednoho z hlavních restauratérů Oděsy, Savvy Libkina.
Zakarpatsko – úchvatná příroda a horská kuchyně
Kdykoli mluvíte o ukrajinské kuchyni, musíte zmínit Zakarpatsko – destinaci s úchvatnou přírodou. Pokud máte rádi turistiku, hory a lesy, Zakarpatí čeká právě na vás. Oblast je bohatá na houby a je proslulá místními sýry. Běžně se zde také sbírají bylinky na chutný zakarpatský čaj. V podstatě vše, co v regionu vyroste nebo se zde vyrobí, se používá pro tradiční pokrmy zakarpatské kuchyně.
Pokud máte to štěstí a můžete se vydat do Karpat, měli byste zkusit banosh. Vyrábí se z kukuřičné kaše, mléka a zakysané nebo jiné smetany. Banoš se často podává se škvarky, smaženou cibulkou a bryndzou nebo sezónními houbami. Podobný pokrm lze nalézt v různých částech světa. Možná jste vyzkoušeli její italskou verzi polentu nebo moldavskou a rumunskou mamaliga.
Vzhledem k tomu, že Zakarpatská oblast byla původně krajem kočovníků a farmářů, běžně se zde vařily polévky ve velkých hrncích pro celou komunitu. Jednou z takových polévek byla bograch – něco mezi sytou polévkou a gulášem, obvykle s pěti druhy masa. Slaná polévka se spoustou papriky a kmínu se dodnes často vaří na otevřeném ohni.
Střední Ukrajina – co jedí lidé v hlavním městě Kyjevě?
Kyjevské kuře je jídlo, které je úzce spjato s hlavním městem Ukrajiny. Co je důležité o tomto pokrmu vědět? Připravuje se z celých kuřecích prsou a prvního křídlového článku kuřete. Maso zůstává šťavnaté a křehké díky velkému množství přidaného másla – to musí po zakrojení do řízku vytékat. Dalším důležitým aspektem správného kyjevského kuřete je tenká křupavá kůrka ze strouhanky.
A teď k dezertům! I když bych vám mohla prozradit vše o tradičním kyjevském dortu, pojďme se podívat na jiný dezert, který se proslavil teprve nedávno – oblíbený je ale už od 19. století Dezert zvaný „suchý džem“ je džem bez sirupu, jinak řečeno přírodně kandované ovoce a zelenina. Který suchý džem vás jistě překvapí? Ochutnejte červenou řepu nebo dýni!
Jaké pokrmy ještě zkusit?
Existuje několik lahůdek, které jsou spojeny s konkrétními městy na Ukrajině. Jedna z nich pochází z Poltavy, města na severovýchodě Ukrajiny, a druhá ze Lvova, města západní Ukrajiny.
V Poltavě byste měli ochutnat tradiční poltavské galushki, jídlo, které má dokonce svůj vlastní pomník! Galushki lze jíst jako hlavní jídlo nebo jako předkrm k boršči. Jak vypadají poltavské galushki? Jsou vyrobeny z vařeného těsta bez nádivky. Vše je doplněné omáčkou – ta může být buď slaná se škvarky a houbami, nebo sladká s třešněmi a čokoládou.
Doufáme, že ještě nejste hladoví, protože nyní je čas na dezert z krásného města Lvov. Po procházce po hlavním náměstí Rynok si dejte šálek kávy v tradiční lvovské kavárně a dopřejte si kousek lvovského syrnyku. Lvovský syrnyk je vyrobený z vysokotučného tvarohu, rozinek a čokoládové polevy. Ucítíte v něm pomeranč i citrónovou kůru.
Podělte se s námi o vaše oblíbená jídla z ukrajinské kuchyně!